Honderden parachutisten bij Airborne herdenking
zaterdag 19 september

Parachutisten landen op de Ginkelse heide terwijl duizenden toeschouwers kijken

Zaterdag 19 september 2015 vindt voor de 71ste keer de herdenking plaats van de Slag om Arnhem. Het Airborne programma begint om 9.30 uur en duurt tot circa 16.00 uur.

In Ede landen vanaf 10.00 uur honderden parachutisten op de Ginkelse Heide. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien. Na de eerste Mass Drop begint de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne monument aan de N224. Ongeveer 50 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezig om deze herdenking bij te wonen. De para’s zullen zowel voor als na de herdenking springen, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken.

Historisch vliegtuigen

Engelse parachutisten van het 4th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de  Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere Amerika en andere NATO landen en tientallen Pathfinders zullen springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Herculessen en een Dakota. De vliegtuigen komen, net als in 1944, aanvliegen vanuit het zuiden wat een mooi beeld geeft voor het publiek. Zoveel parachutisten en meerdere vliegtuigen naast elkaar bieden een goede weergave van hoe de Mass Drop er in 1944 uit heeft gezien.

Herdenking

Na de eerste Mass Drop begint om ongeveer 11.15 uur de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij het Airborne monument aan de N224. Deze herdenking bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen.
Er worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van het Engelse Parachute Regiment, vertegenwoordigers van het voormalig verzet, jongeren en civiele en militaire autoriteiten. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Harmonie Edec samen met de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. Daarna, rond 14.00 uur, worden de luchtlandingen vervolgd tot ca. 16.00 uur.

Airbornemarkt

Bij de Schaapskooi op de Ginkelse hei is een Airbornemarkt. Naast horeca zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, die te maken hebben met de Airborne. Het programma is omlijst met muziek en living history. Er is een Airbornemarkt met kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn. De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) zullen langs het droppingsgebied staan met historisch militaire voertuigen. Bij KTR gaat het om zo’n 100 voertuigen, die allemaal technisch in prima staat verkeren. ABW is meer een living history groep, waarbij in de ruim 50 voertuigen ook de soldaten van 1944 te zien zijn.

Ginkel Heath Experience

Voor de bezoekers is er dit jaar op de picknickplek 't Wijde Veld een Ginkel Heath Experience ingericht. Hier vindt de bezoeker educatieve en intercatieve activiteiten. Met het door Benjamin Koops getekende  Panorama van de landing op de GInkelse Heide in 1944 vertelt het Platform Militaire Historie Ede het verhaal wat bij deze dag hoort. Tevens zal er de documentaire 'de hei te ver' te zien zijn. Verder is er een messtent waar u traditionele curry en een engelse cup tea kunt kopen. De cateraar verzorgt er een Engels ontbijt en op de tap heeft hij Pegasus bier. Living History is er in de vorm van het Erepeloton Binnenlandse Strijdkrachten en de zendamateurs van Romeo Foxtrot en DARES. Zowel de NATRES als 11 LMB zullen aanwezig zijn; de laatste met een 8 meter hoge klimtoren. Voor de kleine kinderen is er een airborne knutseltent. 's Middags zal Big Band Bennekom voor passende muziek zorgen.

Verkeersmaatregelen

Er zijn speciale verkeersmaatregelen van kracht. De N224 wordt vanaf 06.30 uur voor doorgaand verkeer afgesloten. Bezoekers komende vanuit Ede en Apeldoorn kunnen parkeren op het MOB-complex Ede-Driesprong. Vandaar rijden vanaf 08.00 uur gratis pendelbussen naar de hei.

Bezoekers komend via de A12 van de Arnhem-kant kunnen parkeren op het weiland aan de N224 en bij de houtwerf. Vanaf NS station Ede-Wageningen worden eveneens gratis pendelbussen ingezet.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.ede.nl/airborne.